B.-A.-Z. megye futótúrázója

A kezdeti sikerek ellenére az évek során különböző belső és külső okok miatt a futótúrák száma annyira lecsökkent, hogy 2017-ben már csupán egyet rendezünk. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezt a mozgalmunkat lezárjuk. De mivel szeretnénk, hogy a futó sporttársak ezután is elismerve legyenek, új mozgalmat is alapítunk Futva Túrázó Turista címmel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye futótúrázója mozgalom emlékére álljon itt eredeti kiírása 1997-ből:

A miskolci székhelyű Zöld Sportok Clubja a természetben  való sportolás propagálása érdekében új jelványszerző túramozgalom kiírását kezdeményezi 1997-től kezdődően.

A túramozgalom célja: a túrázás eme sajátos - a ZSC ötlete nyomán 1993. decembere óta bevezetett és azóta számos alkalommal sikeresen kipróbált - módjának népszerűsítése és elterjesztése.

A futótúrázás a természetjárás egy olyan módja, mikor a résztvevők számukra titkos útvonalon, túravezetők irányításával, közösen, előre meghatározott menetidő alatt a futás, a kocogás és a gyaloglás terepviszonyoknak megfelelő váltogatásával haladnak végig.

A futótúra minden évszakban, éjszaka és nappal egyaránt rendezhető, A nappaliakon - külön csoportban és túravezetővel - hegyi kerékpárral is lehet indulni. Nappal két vagy három különböző hosszúságú pálya javasolt kb. 6-15 km között, 40-90 perc tervezett menetidővel. Éjszaka - az eddigi tapasztalatok szerint - célszerűbb egyetlen kb. 5-8 km-es távú pálya kijelölése, de érdemes két-három különböző tempóban haladó csoportot indítani 50-90 perces tervezett menetidővel.

A futótúrák időpontjait éves eseménynaptárunkban a hónap megjelölésével közöljük, a pontos időpontokat és egyéb információkat a szórólapok tartalmazzák.

Mivel a futótúrák résztvevőit a ZSC tartja nyilván nincs egyéni igazolófüzete.